• Schadevrije jaren en de hoogte van de verzekeringspremie

Schadevrije jaren en de hoogte van de verzekeringspremie



Voor mensen die autorijden, is het concept van "schadevrije jaren" hoogstwaarschijnlijk bekend. Maar wat houden schadevrije jaren precies in en hoe worden ze berekend? Bovendien, is er een verschil tussen het hebben van schadevrije jaren als een ondernemer die in een eigen auto rijdt, en wanneer je een auto least? In dit artikel zullen we uitgebreid uitleggen wat schadevrije jaren zijn, hoe ze worden bepaald en welke invloed ze hebben op je verzekeringspremie.


Wat speelt een rol bij het berekenen van schadevrije jaren? Niet iedereen bouwt automatisch schadevrije jaren op. Er zijn enkele belangrijke factoren die van invloed zijn op het opbouwen van schadevrije jaren:
1. Verzekering op je eigen naam: Je bouwt alleen schadevrije jaren op als je een auto- of motorverzekering op je eigen naam hebt staan. Als je een auto deelt met bijvoorbeeld je partner, bouwt alleen degene op wiens naam de auto staat schadevrije jaren op.
2. Schadevrije jaren per auto: Schadevrije jaren bouw je op per auto. Als je de auto inruilt voor een andere auto kun je jouw schadevrije jaren meenemen naar een nieuwe verzekeraar. Als je daarentegen je auto behoudt, maar er een andere auto bijkoopt, dan krijg je een nieuwe autoverzekering waarbij je opnieuw schadevrije jaren moet opbouwen. Let op: Sommige verzekeraars hebben daarom een zogenaamde tweede autoregeling. In de tweede autoregeling wordt de korting overgenomen van de eerste auto, maar de polissen worden verder niet aan elkaar gekoppeld.
3. Verlies van schadevrije jaren: Als je een schade hebt veroorzaakt die niet verhaalbaar is, en de verzekeraar keert een schadevergoeding uit, verlies je schadevrije jaren, ofwel no-claimkorting. Het aantal schadevrije jaren dat je verliest, kan per verzekeraar verschillen. Het zijn over het algemeen 5 schadevrije jaren per schade.
4. Verlopen van schadevrije: je jaren kunnen verlopen (ook wel vervallen). Dit gebeurt meestal nadat je een aantal jaren geen autoverzekering meer op naam hebt gehad. Het verschilt per verzekeraar wanneer de jaren zijn vervallen. Vele verzekeraars hanteren een termijn van drie jaren.

Rijd je een lease-auto?
Als je een lease-auto hebt, is het belangrijk om te weten dat je ook schadevrije jaren kunt opbouwen. Je verzekeringsmaatschappij kan aan de hand van een leaseverklaring of royementsverklaring van de leasemaatschappij beoordelen of je schadevrije jaren hebt opgebouwd en zo ja, hoeveel. Een leaseverklaring is een officiële verklaring van je leasemaatschappij waarin wordt aangegeven of je schades hebt geclaimd gedurende de leaseperiode. Op basis van deze verklaring kan je verzekeringsmaatschappij vaststellen of je in aanmerking komt voor schadevrije jaren en de bijbehorende premiekorting. Kortom, schadevrije jaren zijn eveneens van belang wanneer je een lease-auto rijdt.

Het is essentieel om te begrijpen hoe schadevrije jaren worden opgebouwd, wat de rol is van de vorige verzekeraar en hoe je schadevrije jaren kunt opvragen. Met een leaseverklaring van je leasemaatschappij kun je aantonen hoeveel schadevrije jaren je hebt opgebouwd en zo profiteren van premiekorting bij je verzekeringsmaatschappij.
Let op, leaserijders: Vaak dien je met een leaseauto meer schadeclaims in dan met je eigen auto. Op het moment dat je schade hebt, kan het indienen van een claim vaak voordeliger zijn, dan het zelf betalen van de schade. Aan het einde van je leasecontract worden echter alle schadeclaims bij elkaar opgeteld. Dit kan invloed hebben op het aantal schadevrije jaren dat een nieuwe autoverzekeraar je toekent. In sommige gevallen kan het daarom lonen om (kleine) schades aan je leaseauto zelf te betalen in plaats van alle schade te verhalen op je verzekering.

Zorg ervoor dat je te allen tijde goed op de hoogte bent van je schadevrije jaren en laat deze verifiëren bij je verzekeringsmaatschappij, zodat je bij een overstap naar een eigen auto recht krijgt op de juiste schadevrije jaren.

No-claimkorting (bonus-malus korting) Je verliest je no-claimkorting als je een schade claimt bij je verzekeraar die niet verhaalbaar is. Als je een schade hebt veroorzaakt en de verzekeraar keert een schadevergoeding uit, lijdt dit tot verlies van schadevrije jaren en mogelijk ook van je no-claimkorting. Het aantal schadevrije jaren dat je verliest, kan per verzekeraar verschillen. De hoogte van de schade is bij het berekenen niet van belang. De maximale no-claimkorting ligt vaak tussen de 75% en 80% van je premie.Hoe meer schadevrije jaren je hebt, hoe hoger de no-claimkorting en hoe lager de verzekeringspremie.

Voor vragen weet u ons te vinden.