• Verlagen en voorkomen van ziekteverzuim

Ziekteverzuim kan een grote uitdaging zijn, vooral als werknemers langere tijd ziek zijn. U bent als werkgever namelijk verplicht om het loon twee jaar door te betalen. Bovendien maakt u kosten voor de re-integratie van de zieke medewerker. Maar ook het eventueel inhuren van vervangend personeel of de omzet die u misloopt kan veel geld kosten. De volgende 5 tips dragen bij aan het voorkomen van ziekteverzuim:

 1. Zorg voor een gezonde werkomgeving
  Een van de belangrijkste manieren om verzuim te voorkomen, is door ervoor te zorgen dat werknemers in een gezonde en veilige omgeving werken. Dit kunt u bereiken door het bevorderen van goede hygiëne- en veiligheidspraktijken op het werk, het aanbieden van gezonde voeding en het aanbieden van mogelijkheden voor fysieke activiteiten.
 2. Promoot een goede werk-privé balans
  Een belangrijke factor die kan leiden tot verzuim is het gevoel van overbelasting of uitputting. Dit kan voorkomen worden door ervoor te zorgen dat werknemers voldoende tijd hebben om te ontspannen en te herstellen tussen werkdagen. Bijvoorbeeld door het aanbieden van flexibele werktijden en het bevorderen van een gezonde werk-privé balans.
 3. Communiceer met werknemers
  Een open en transparante communicatie met werknemers kan helpen om problemen op te lossen voordat ze leiden tot verzuim. Als werkgever kunt u ervoor zorgen dat u beschikbaar bent om te luisteren naar de zorgen van werknemers en samenwerken om oplossingen te vinden.
 4. Bied professionele ondersteuning
  Soms kan professionele ondersteuning, zoals counseling of mentale gezondheidszorg, werknemers helpen om beter om te gaan met problemen op het werk of in hun persoonlijke leven. U kunt dit aanbieden als middel om verzuim te voorkomen.
 5. Wees begripvol en flexibel
  Wanneer werknemers ziek zijn of om andere redenen verzuimen, is het belangrijk om begripvol en flexibel te zijn. Dit kan helpen om het gevoel van verbondenheid en loyaliteit van werknemers te versterken en ervoor te zorgen dat ze zich comfortabel voelen om hulp te vragen wanneer dat nodig is.
Natuurlijk is ziekteverzuim niet volledig te voorkomen, maar de ‘schade’ voor uw bedrijf kan wel flink worden beperkt door een ziekteverzuimverzekering af te sluiten. Tevens kunt u kiezen voor volledige begeleiding bij ziekteverzuim voor u en uw werknemers. Zo zorgt u als werkgever dat uw werknemers weer snel en duurzaam het werk kunnen oppakken. Zo bespaart u tijd en hoge kosten voor nu en in de toekomst.

Wilt u meer advies of informatie over een ziekteverzuimverzekering?
Stel gerust uw vraag aan Dennis Schneider via inkomen@deregt.nl.