• Zonnepanelen

Steeds meer bedrijven gaan over tot de aanschaf en aanleg van zonnepanelen op een bedrijfspand. Voordat u besluit om hiertoe over te gaan, is een aantal zaken van belang om rekening mee te houden:

Installeren:

Het dak waar de zonnepanelen op worden gemonteerd, dient vooraf geïnspecteerd te worden of deze hiervoor geschikt is. Er zal een draagkrachtberekening moeten worden uitgevoerd. Naast het (extra) gewicht van zonnepanelen kan er door bijvoorbeeld water of sneeuwdruk zoveel gewicht op een dak komen te staan dat deze hiertegen onvoldoende bestand is. Daarnaast dient de samenstelling van en meer specifiek het isolatiemateriaal in het dak geschikt te zijn voor de hitte die zonnepanelen veroorzaken, zodat de kans op brand door de zonnepanelen wordt geminimaliseerd.

Verzekering:

Verzekeringstechnisch spelen er diverse aandachtspunten. Ten eerste is het van belang dat u ons tijdig doorgeeft als er zonnepanelen worden geïnstalleerd. De panelen vormen namelijk een onderdeel van het pand, waardoor het verzekerd bedrag op de opstalpolis (of i.g.v. huur: middels huurdersbelang) hierop moet worden aangepast. Wanneer dit niet gebeurt zijn de zonnepanelen i.g.v. schade niet verzekerd.

 

Daarnaast kan er in zijn algemeenheid onderverzekering ontstaan op het pand, waardoor ook overige schades niet meer volledig kunnen worden vergoed. Daarnaast kan er aansprakelijkheid ontstaan door schade veroorzaakt door de zonnepanelen. Bijvoorbeeld wanneer deze bij storm loskomen en ergens op terecht komen. Uw bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (AVB) dient eventueel hierop te worden aangepast.

 

Tot slot moet er altijd een Scope 12 keuring worden uitgevoerd alvorens de zonnepanelen kunnen worden meeverzekerd.

 

Wij verzoeken u dus tijdig contact met ons op te nemen wanneer u voornemens bent om zonnepanelen aan te schaffen. Wij denken graag met u mee.