Het belang van een testament en levenstestament: zorg voor nu én later

Het belang van een testament en levenstestament: zorg voor nu én later

Veel mensen schuiven het maken van een testament of levenstestament voor zich uit. Begrijpelijk, want het confronteert je met je eigen eindigheid. Toch is het vastleggen van je wensen enorm belangrijk. Het geeft rust, duidelijkheid en voorkomt onnodige zorgen voor je nabestaanden.

Wat is een testament?
Een testament is een officieel document waarin je vastlegt wat er na je overlijden met je nalatenschap gebeurt. Hierin kun je onder andere regelen:

  • Aan wie je vermogen nalaat, bijvoorbeeld partner, kinderen, broers/zussen, ouders, bedrijfsopvolger;
  • Welk vermogen je nalaat, bijvoorbeeld een erfdeel of ondernemingsvermogen;
  • Op wat voor wijze het wordt nagelaten of onder welke voorwaarden;
  • Wie de uitvoering van de wensen in het testament regelt, ook wel executeur genoemd;
  • Daarnaast kun je een voogd aanwijzen in het geval je minderjarige kinderen nalaat.

Zonder testament bepaalt de wet wie jouw erfgenamen zijn, wat niet altijd overeenkomt met jouw persoonlijke wensen. Ben je niet getrouwd, dan erven je kinderen. Heb je geen kinderen? Dan zijn je broers/zussen en ouders erfgenamen. Zeker in samengestelde gezinnen, bij ongehuwde partners of als je iemand wilt onterven, is een testament daarom onmisbaar.
Heb je al een testament? Zorg ervoor dat deze nog steeds aansluit bij jouw actuele omstandigheden, wensen en behoeften.

Erfbelasting
De verkrijgers van een erfenis moeten (mogelijk) erfbelasting betalen over hun erfenis. Hoeveel dat is, hangt onder andere af van de relatie die de verkrijger had tot de erflater en de omvang van de erfenis. Met een goed testament kunnen de vrijstellingen optimaal worden benut en kan erfbelasting bespaard dan wel uitgesteld worden.

Het levenstestament: regie tijdens het leven
Een levenstestament is iets anders dan een gewoon testament. Het gaat namelijk over situaties tijdens leven waarin je zelf niet meer in staat bent beslissingen te nemen, bijvoorbeeld door ziekte of een ongeval. In een levenstestament geef je iemand volmacht om namens jou belangrijke beslissingen te nemen over financiën, zorg en medische behandelingen.
Je voorkomt hiermee dat je naasten in een lastige positie komen of dat een rechter iemand moet aanwijzen. Met een levenstestament bepaal je zélf wie je vertrouwt en hoe je wilt dat er gehandeld wordt. Het maken van een testament en levenstestament is geen zaak van ‘later’, maar een investering in rust en zekerheid voor nu en in de toekomst.

Bron: Kab accountants/adviseurs

...