WGA-eigenrisicodragen goed voor werkgevers
Als werkgever heeft u de keuze om publiek, via het UWV, of privaat, via Eigenrisicodragerschap, verzekerd te zijn voor het risico van WGA instroom van uw (ex) werknemers. In geval van Eigenrisicodragerschap sluit u als werkgever doorgaans een WGA-ERD verzekering af via een private verzekeraar.
UWV heeft deze maand een kennisverslag gepubliceerd over WGA-eigenrisicodragen. Uit eerder onderzoek blijkt dat werknemers van eigenrisicodragers vaker en sneller uitstromen uit de WGA. Deze uitstroom manifesteert zich vooral in uitstroom naar IVA (volledige en duurzame arbeidsongeschiktheid) en 35-min (minder dan 35% arbeidsongeschikt), waardoor er niet langer een WGA uitkering wordt verstrekt).
Eigenrisicodragers (en hun verzekeraars) zijn veel actiever op het punt van herbeoordelingen. Maar liefst twee keer vaker wordt voor een werknemer die onder het risico van een eigenrisicodrager valt, een herbeoordeling aangevraagd. Het resultaat mag er zijn. Werknemers van eigenrisicodragers stromen gemiddeld (veel) sneller uit de WGA: 67% van de publiek verzekerde WGA-uitkeringen eindigt binnen tien jaar, ten opzichte van 78% van de uitkeringen die onder eigenrisicodragers vallen. Met name de uitstroom naar de IVA is veel hoger onder werknemers van eigenrisicodragers. 35% van de publiek verzekerde WGA-uitkeringsgerechtigden stroomt binnen tien jaar door naar de IVA voor publiek verzekerden, ten opzichte van 48% bij eigenrisicodragers.
Vooral voor middelgrote en grote werkgevers is (versnelde) uitstroom uit de WGA financieel zeer interessant. De hoogte van de gedifferentieerde UWV premie (bij publieke verzekering) wordt immers bepaald door het totaal aan WGA uitkeringen van (ex) werknemers. Bij een verschuiving naar respectievelijk IVA of 35-min vervallen deze WGA lasten, met een lagere premie tot gevolg. Ook voor eigenrisicodragers is dit interessant, aangezien de private premie die wordt betaald voor de WGA-ERD verzekering lager is i.g.v. een lagere schadelast.
Bron: Enkwest
